Welkom bij huisarts Brassé

Roken

Waarom nadenken over roken?

Veel mensen vinden het prettig om te roken. Voor de gezelligheid, om te ontspannen of tot rust te komen. Of om zich beter te kunnen concentreren. Sommige mensen roken om beter met stress of onzekerheid om te kunnen gaan. Of om te voorkomen dat ze gaan eten.

De belangrijkste reden waarom mensen blíjven roken is omdat ze verslaafd zijn. Het lichaam is gewend geraakt aan een bepaalde hoeveelheid nicotine. Bovendien is het roken gekoppeld aan allerlei dagelijkse gewoonten. Daardoor krijgt u steeds weer zin om te roken en is het moeilijk om ermee te stoppen.

Wat zijn voor u de redenen om te blijven roken? Wegen de voordelen nog wel op tegen de nadelen? Door hierover na te denken wordt het voor uzelf duidelijker of (en zo ja waarom) u wilt stoppen met roken.

Nadelen van roken

U weet natuurlijk al lang dat roken ongezond is, zowel voor uzelf als voor de mensen om u heen.

Uw conditie gaat achteruit en u heeft minder energie. Bovendien heeft u meer kans op:

 

 • doffe huid en haren;
 • ontstekingen van de neus en -bijholten, het tandvlees, de keel en de oren;
 • maagzweren;
 • verminderde vruchtbaarheid (zowel bij mannen als vrouwen);
 • eerder in de overgang komen en sneller last hebben van botontkalking (vrouwen);
 • verminderde seksuele potentie (mannen);
 • ernstige aandoeningen van de luchtwegen (astma, chronische bronchitis, longemfyseem);
 • ernstige hart- en vaatziekten (zoals beroerte, bloedvatvernauwing en hartinfarct);
 • verschillende soorten kanker (van de longen, de keel, de slokdarm, de alvleesklier, de blaas, de nieren en de baarmoederhals);
 • jonger sterven dan niet-rokers.

 

Roken in de zwangerschap is schadelijk voor uw baby. Roken in huis verhoogt de kans op luchtwegaandoeningen bij uw kind(eren).

De feiten onder ogen zien

Rokers noemen verschillende redenen om te blijven roken, maar deze kloppen vaak niet met de feiten:

 

 • Veel rokers vinden dat ze al te lang roken om er nog mee te stoppen. Maar stoppen is nooit te laat. U gaat er altijd op vooruit, ongeacht hoe lang u gerookt heeft.
 • Natuurlijk staan we ook aan andere schadelijke factoren bloot, zoals luchtvervuiling, gifstoffen en straling. Maar roken is veel schadelijker. De kans dat iemand aan roken overlijdt, is duizend keer groter dan de kans om aan de gevolgen van luchtvervuiling te sterven. Dat andere zaken ook schadelijk zijn voor de gezondheid, is geen reden om door te roken. Roken is tenminste iets waar u zelf wat aan kunt doen.
 • Iedereen kent wel een roker die oud is geworden, maar helaas zijn dat de uitzonderingen. Mensen die roken sterven gemiddeld dertien jaar eerder dan mensen die niet roken. Per jaar sterven in Nederland ongeveer 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.
 • De meeste stoppers komen ongeveer twee kilo aan. Dat is waar. Toch is roken veel schadelijker dan een paar kilo extra lichaamsgewicht. Als het stoppen gelukt is, kunt u altijd nog iets doen aan uw gewicht.
 • Veel rokers denken dat ze toch niet kunnen stoppen. Door te bespreken welke problemen u hierbij verwacht, wordt vaak duidelijk welke aanpak het best bij u past. De kans dat u slaagt is dan groter.

 

Voordelen van stoppen

Stoppen met roken is goed voor uw gezondheid. Uw conditie verbetert en u heeft meer energie. Dit kunt u al na een paar weken merken. U voelt zich frisser en fitter en u ziet er gezonder uit. U kunt beter proeven en ruiken. Uw huid en uw haren worden weer mooier. Uw stem klinkt natuurlijker, uw rokershoest verdwijnt en u stinkt niet meer naar rook. De kans dat u verkouden of ziek wordt, is direct kleiner. In de eerste vijf jaar gaat uw gezondheid het hardst vooruit. U heeft dus snel resultaat van het stoppen. U gaat er altijd op vooruit, ongeacht hoe lang u gerookt heeft. Na gemiddeld 10 tot 15 jaar is uw levensverwachting weer dezelfde als die van een niet-roker.

Niet roken is ook beter voor de gezondheid van de mensen om u heen. Als er thuis niet wordt gerookt, hebben kinderen minder kans op verkoudheid, griep, en ontstekingen van de oren, de luchtwegen en de longen. Door niet te roken geeft u een goed voorbeeld. Tenslotte: stoppen met roken bespaart u veel geld

Nadenken over stoppen met roken

Gaat u nog eens na of de redenen om te roken voor u belangrijker zijn dan de voordelen van stoppen. Als u twijfelt, praat er dan eens over met mensen die gestopt zijn. U zult merken dat eigenlijk iedereen blij is gestopt te zijn. Of maak opnieuw een afspraak voor op het spreekuur.

Als u al besloten heeft te stoppen, is het verstandig met de praktijk contact op te nemen voor verder advies en ondersteuning.

Meer informatie

Meer informatie over stoppen met roken kunt u krijgen van de praktijkondersteuner somatiek of via de Stoplijn 0800-1995.

Meer informatie over dit en andere onderwerpen is te vinden op thuisarts.nl.