Welkom bij huisarts Brassé

kwaliteitsverslag

De Praktijk

De huisartspraktijk St. Martinus is gelegen in het agrarische gedeelte van Midden-Limburg, in Vlodrop, een plaats met ongeveer 2500 inwoners.

Vlodrop (Limburgs: Vlórp) is een kerkdorp in de gemeente Roerdalen in de Nederlandse provincie Limburg. Het ligt langs de rivier de Roer, aan de Duitse grens tussen Roermond en Heinsberg.

Vlodrop bestaat uit het dorp Vlodrop, het gehucht Vlodrop-station, de buurtschap Etsberg (met de watermolen “Gitstappermolen”) en daarnaast het buitengebied met een gedeelte van het Nationaal Park De Meinweg en het voormalige St. Ludwig college waarin momenteel de Meru University opgericht door de Marahishi Yogi gevestigd is. De Roerstreek wordt doorsneden door de rivier de Roer. Hier liggen 5 dorpen met 3 duo huisartspraktijken (Herkenbosch, Melick en Posterholt) en 2 solopraktijken (Vlodrop en St. Odilienberg)
Er bestaat een samenwerkings verband in de vorm van een Hagro. Onze praktijk werkt vooral samen met de andere solopraktijk.

De praktijk St. Martinus telt ongeveer 2650 patiënten waarbij de leeftijdsgroepen boven de 65 oververtegenwoordigd zijn.

De praktijk telt 3 parttime werkende doktersassistenten; ; Kim van Haren, sinds 2009, 1,0  FT en Irene Brentjens sinds 2011,  0.4 FT en Sandy Gelissen sinds 2014 0.3 FT. Astrid Roumen  POH –verpleegkundige in de praktijk, is in december 2014 weer volledig als wijkverpleegkundige gaan werken. Gelukkig in ons dorp. De nieuwe praktijkondersteuner diabetes en COPD is Debby Vertsappen Smeets.
Sinds 2007 werkt er ook een praktijkondersteuner GGZ in de praktijk, sinds 2013 is dit Eva Maes vd Hurk, gedelegeerd via de ondersteuningsorganisatie Meditta.
Hub Lempens werkt als zelfstandig 1 lijns psycholoog in de praktijk sinds januari 2012, Stella Dings als dietiste
Wilma Brassé – Koper is als praktijkmanager in het bijzonder belast met de financiële en loonadministratie.

Sinds 1990 is de praktijk een opleidingspraktijk. Naast doktersassistenten i.o., studenten van UM is er ook vrijwel steeds een aios aanwezig
In 2010 was de aios Onno Dokkum, 2011 Nicole Knoops en in 2012 Isabelle Sliepen (de 10e  aios), 2013 Cyntia Vincent en in 2014 Michiel Schaap.

Isabelle Sliepen werkt sinds 2014 als huisarts in dienstverband 2 dagen per week in de praktijk. In december is ze bevallen een zoon Dix.

Uiteraard dienen vermeld te worden de interieurverzorgers en onze trouwe tuinman.

Gestructureerde zorg

Als initiator en medisch manager van de zorggroep DM, nu DBC DM, stond de praktijk aan de wieg van de gestructureerde DM zorg. Al voor de intrede van de POH werd al gestructureerde zorg aan DM en hypertensie geboden in specifieke spreekuren.Onze praktijk heeft een voortrekkersrol gespeeld in de implementatie van de DBC DM.Binnen deze zorg vormt het fundusonderzoek een essentieel onderdeel. De fundusbus is ook door Martin Brassé ontwikkeld en onze praktijk vormde de proeftuin. In 2011 -2012 is samen met ex aios Onno dokkum een pilot onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van fundusbeoordeling door huisarts-graders.Dit onderzoek is in september 2013 gepubliceerd in Huisarts en Wetenschap. Huisarts Brassé is verder vertegenwoordiger sectie oogheelkunde CHBB Utrecht. Tevens is in 2012 het voorzitterschap STOOHN, de opleiding oogheelkunde voor huisartsen in Nederland, overgenomen. Naast de bestaande basiscursus oogheelkunde is in 2012 gestart met een verdiepingscursus te Urmond en een oog symposium in het Orbis ziekenhuis te Sittard.

Sinds 1 januari 2012 zijn we gestart met de module kwetsbare ouderen. Kim van Haren heeft de HBO module ouderenzorg gevolgd bij de HBO opleiding Nijmegen en met goed gevolg afgesloten. Verder heeft zij ook de modules hart en vaatziekten en diabetes afgerond.