Welkom bij huisarts Brassé

CVRM

Wat zijn risicofactoren voor hart- en vaatziekten?

Risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn factoren die maken dat u een verhoogde kans heeft op vernauwing van de slagaderen (aderverkalking), angina pectoris (pijn op de borst), een hartinfarct of een beroerte.

De belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn:

 

 • een hart- en vaatziekte hebben (gehad),
 • diabetes mellitus (suikerziekte),
 • reumatoïde artritis,
 • verminderde werking van de nieren,
 • hoge bloeddruk,
 • een verhoogd cholesterolgehalte,
 • een vader, moeder, broer of zus die vóór de leeftijd van 65 jaar een hart- of vaatziekte heeft gekregen,
 • roken, (de grootste risicofactor)
 • stress,
 • te weinig lichaamsbeweging,
 • overmatig alcoholgebruik,
 • ongezonde voeding,
 • overgewicht.

 

Het risico op hart- en vaatziekten neemt toe met de leeftijd en is voor mannen groter dan voor vrouwen. Iemand van hindoestaanse afkomst heeft een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Sommige factoren geven meer risico dan andere; samen versterken de risicofactoren elkaar.

Waarom een risicoprofiel maken?

Bij bepaalde risicofactoren voor hart- en vaatziekten is het zinvol na te gaan of er nog andere factoren zijn die uw risico verhogen. Het overzicht van al uw risicofactoren noemen we uw risicoprofiel. Met uw risicoprofiel kunnen we inschatten of uw risico voor hart- en vaatziekten echt is verhoogd. We zien welke maatregelen u het beste kunt nemen om uw risico te verlagen. Bijvoorbeeld stoppen met roken, afvallen, gezond eten en meer bewegen. Ook kunnen we inschatten of het zinvol is medicijnen te gebruiken om het risico op hart- en vaatziekten verder te verlagen.

Schatting van het risico

Met behulp van uw risicoprofiel kunnen we opzoeken hoe groot de kans wordt geschat dat u binnen tien jaar een hart- of vaatziekte krijgt of aan een hart- of vaatziekte overlijdt. Zo’n schatting is geen zekerheid. Het komt bijvoorbeeld voor dat iemand met een hoog risico toch heel oud wordt. Omgekeerd kan iemand met een laag risico toch een hartinfarct krijgen. Mensen met diabetes, reumatoïde artritis of een hart- en vaatziekte hebben in ieder geval een verhoogd risico.

Waarom uw risicofactoren aanpakken?

Het aanpakken van uw risicofactoren vermindert uw risico op hart- en vaatziekten en de kans om hieraan te overlijden. Het neemt het risico niet helemaal weg. Het komt voor dat iemand die zijn leefstijl verbetert en de juiste medicijnen gebruikt, toch hart- en vaatproblemen krijgt.

Wat zijn de gevolgen voor uw dagelijks leven?

Als u uw risico op hart- en vaatziekten wilt verlagen, kan dat betekenen dat u uw leefstijl moet aanpassen, bijvoorbeeld door te stoppen met roken, gezonder te eten en meer te bewegen. Dit kan een lastige opgave zijn, maar u zult merken dat u zich door deze leefstijlverandering al gauw fitter voelt. Door gezonder te leven kan uw risico soms zo sterk dalen, dat u geen medicijnen meer nodig heeft voor het verlagen van uw bloeddruk of cholesterol. In andere gevallen zullen deze medicijnen toch nodig zijn om uw risico voldoende te verminderen.

Wel of niet uw risicoprofiel laten bepalen?

Als u meer wilt weten over uw risicofactoren voor hart- en vaatziekten en welke maatregelen u kunt nemen om het risico te verlagen, dan kunt u uw risicoprofiel laten bepalen. Een aantal risicofactoren kent u zelf al, zoals hart- en vaatziekten in uw familie, of u rookt, gezond eet en voldoende beweegt. De andere risicofactoren kunnen we in de praktijk controleren: we meten de bloeddruk en doen bloedonderzoek naar het glucose (bloedsuiker) en cholesterolgehalte. Als u wilt, kunnen we daarna verder praten over uw risico op hart- en vaatziekten en hoe u dat kunt verminderen. We bekijken hoe we uw kans op een gezond leven kunnen verbeteren.

Meer informatie over dit en andere onderwerpen is te vinden op thuisarts.nl.