Welkom bij huisarts Brassé

Alcohol

Een sociaal drankje

In Nederland drinkt tachtig procent van de mensen regelmatig alcohol. Het hoort bij onze cultuur en bij ons sociale leven. Het geeft veel mensen een prettig gevoel en zorgt voor gezelligheid en ontspanning: op feestjes, op de sportclub, of met collega’s na het werk, wanneer u met vrienden uitgaat, of wanneer u thuis gezelschap heeft.

Alcohol als hulpmiddel

Alcohol wordt ook wel als hulpmiddel gebruikt: om te ontspannen en even nergens aan te hoeven denken of om in te slapen. Bijvoorbeeld wanneer u moe bent, zorgen heeft of ergens tegenop ziet; wanneer u zich onzeker, somber of eenzaam voelt of wanneer u last heeft van angst, pijn of verdriet.

Gewoonte

Omdat alcohol een prettig gevoel geeft, kunt u in de verleiding komen wat vaker of meer te gaan drinken. Sommige mensen raken eraan gewend op vaste momenten te drinken, bijvoorbeeld bij thuiskomst, bij het koken of eten, bij het televisiekijken of het lezen van de krant, of telkens voor het slapengaan. Zo wordt het drinken ongemerkt een dagelijkse gewoonte. U raakt eraan gehecht en wilt eigenlijk niet meer zonder. Een tot twee glazen alcohol per dag kan meestal geen kwaad. Maar als u humeurig wordt wanneer u het een paar dagen zonder moet doen, is er iets mis.

Gewenning en afhankelijkheid

Wanneer u regelmatig alcohol drinkt, begint uw lichaam hieraan te wennen. Als u dan enkele dagen niet meer drinkt, kan uw lichaam gaan ‘protesteren’: u voelt zich vervelend, onrustig of prikkelbaar.

U kunt last krijgen van hoofdpijn, slapeloosheid, angst, zweten, trillen of hartkloppingen. We noemen dit ontwenningsverschijnselen. Wanneer u steeds (meer) alcohol nodig heeft om u goed te voelen of een bepaalde situatie aan te kunnen, dreigt u van de drank afhankelijk te worden. Het drinken gaat uw leven beheersen. Het lukt dan niet meer goed om zelf te minderen of te stoppen.

Nadelen

Alcohol heeft nadelen, zowel op korte als op lange termijn. Onder invloed van alcohol bent u minder alert, u kunt situaties minder goed beoordelen, uw reactie- en coördinatievermogen wordt minder en u raakt ontremd. Dit kan ernstige gevolgen hebben bijvoorbeeld in het verkeer, op het werk (verkeerde beslissingen, financiële problemen) of in uw sociale contacten (dingen zeggen of doen waar u later spijt van krijgt, ruzies, agressie en geweld). Alcohol kan dus problemen geven, voor uzelf en voor uw naaste omgeving.

Overmatig gebruik van alcohol is ook schadelijk voor uw gezondheid: niet alleen voor uw lever, ook voor de slokdarm, maag en darmen, de alvleesklier, het hart, de hersenen en zenuwbanen. U kunt last krijgen van moeheid, slapeloosheid, angst, somberheid, concentratie- en geheugenstoornissen, oprispingen, brandend maagzuur, diarree, erectiestoornissen, gewichtstoename of juist gewichtsverlies.

Zwangeren (met name het ongeboren kind), ouderen, en mensen met een psychische of chronische ziekte (bijvoorbeeld diabetes), kunnen door drank extra schade ondervinden. Ook in combinatie met bepaalde medicijnen kan alcohol vervelende gevolgen hebben.

Minderen?

Als u nadelen van de alcohol ondervindt of meer drinkt dan goed voor u is, kunt u overwegen te minderen of (tijdelijk) te stoppen. Ook als u nog geen problemen van de drank ondervindt, is het verstandig eens na te denken over uw drinkgewoonten. Misschien heeft u al eens het gevoel gehad dat u zou moeten minderen, maar wist u niet hoe? Begin dan met op te schrijven wat u per dag drinkt: noteer het aantal glazen met streepjes in uw agenda en kijk na een of twee weken hoeveel u per week drinkt.

Hoeveel is te veel?

In één standaardglas bier (250cc), wijn (100cc) of sterke drank (35cc) zit ongeveer evenveel alcohol.

Aangeraden wordt geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Om te voorkomen dat het drinken een gewoonte wordt, is het verstandig zeker 2 dagen per week niet te drinken.

Wanneer contact opnemen?

Wanneer u verder wilt praten over uw drinkgewoonten, maak dan opnieuw een afspraak. Ook als u al besloten heeft minder te gaan drinken, kunt u contact opnemen. Met ondersteuning is de kans dat u slaagt groter. Neem eventuele notities over uw drinkgewoonten mee.

Meer informatie

Meer informatie kunt u ook verkrijgen via de Alcohol-Infolijn (tel. 0900-1995) of via internet (www.alcoholinfo.nl ).

Meer informatie over dit en andere onderwerpen is te vinden op thuisarts.nl.